onderzoek installatie zonnepanelen

Beste buren,
Dagelijks houd ik me op m’n werk bezig met grote projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Maar soms denk ik: wat kan ik nou doen wat iets dichterbij  en lekker concreet is.
Dus ik ben maar eens wat offertes van zonnepanelen-installateurs gaan opvragen, met natuurlijk de vraag of er ook buren-korting te regelen valt; hoe meer deelnemers, hoe goedkoper de klus is!
Eén van de installateurs wil de offerte al grondig aanpakken wil graag de situatie (dak en waar kabels zouden kunnen lopen) bekijken. Wie van jullie wil  woensdag 12 mrt z’n huis daarvoor ‘lenen’?  Ik weet niet of het mogelijk is om makkelijk op het dak te komen, maar misschien kan dat bij iemand die een balkon op de bovenste verdieping heeft?
En alvast vooruitlopend op de offertes, kan ik jullie al wel iets vertellen:
Waarschijnlijk passen er 6 panelen op je huis, dat is voldoende voor een vermogen van 1.500 Wp. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n  4.000 Kwh.
Als er overdag meer opgewekt wordt dan gebruikt, dan draait je meter terug. Het voordeel daarvan is dat je ook de belasting over het eerder gebruikte deel dan terugkrijgt. Die regel is zeker nog 5 jaar geldig, maar ik verwacht dat ze daar wat aan gaan morrelen. Je kunt op dit moment ook nog gebruik maken van een ‘truc’ om de btw terug te krijgen. Ook die truc wordt misschien wel weer onmogelijk gemaakt door de overheid.
Panelen verdienen zich in zo’n 7 jaar terug (als je zelf de klus doet, denk ik wel in 5 jaar, maar ja, hebben we zo’n handige buurman/vrouw in ons midden?). De investering zal onder de € 3.000 zijn. De genoemde overheidsregeltjes maken het ‘the sooner the better’.
Een voordeel van dit met z’n allen doen is ook dat we goed de opbrengst kunnen vergelijken, en je meteen actie kan eisen van de installateur als de productie niet optimaal blijkt op jouw dak. Ik heb inmiddels een beetje verstand van goede merken, garanties, en te stellen eisen, dus die gebruik ik graag bij de vergelijking van de offertes en de onderhandelingen.
Ik hoor graag bij wie ik het dak op kan, letterlijk dan…..
groetjes
Sonja
(Suezkade 5, ja zo’n huis met een schuin dak)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>